Wednesday, December 10, 2014

Jailbreak IOS8 (8.01, 8.02 en 8.1)

Wat is een jailbreak 
Letterlijk vertaald betekend het gevangenisuitbraak. Uiteraard spreken we hier in context van IOS van Apple en niet in context van een gevangenis. We bedoelen er dus eerder openmaken van software mee. IOS is de benaming van het softwarepakket dat Apple gebruikt voor haar iPhone, Ipad, Ipod en Apple TV. Wij als eindgebruikers kunnen onze iDevices (verzamelnaam voor Apple producten) gebruiken binnen het vastgestelde kader van deze IOS. Een voorbeeld is dat het bel-knopje groen is en het ophang-knopje rood is. Wij kunnen dit normaal gesproken niet aanpassen. Wel overige instellingen of applicaties die zich bevinden in de instellingen app of apps in de of Appstore. Als we terugkeren naar jailbreak verbreden we de kaders van IOS. Met een jailbreak krijgen we Cydia (Zie Cydia hieronder) meegeleverd. Vanuit Cydia is het voor ontwikkelaars (programmeurs) mogelijk instellingen of apps te bieden die we normaal gesproken niet meekrijgen van Apple.



Is het legaal en vervalt mijn garantie
Een goede vraag. Een jailbreak sinds sinds enkele jaren legaal¹ en uw garantie vervalt normaal gesproken niet. Normaal gesproken! Niets om van te schrikken. Een garantie vervalt normaal gesproken bij het openmaken van uw toestel. Bij een jailbreak maken we alleen een software open en geen hardware. Om deze reden is het legaal en vervalt de garantie niet. Maaaar... er zijn een paar eisen:

Je moet een geldige licentie hebben (het toestel mag niet gesloten zijn, vanzelfsprekend)
Een jailbreak mag uitgevoerd worden. Het schrijven of aanpassen van een jailbreakprogramma kan het ingewikkelder maken. Het is niet toegestaan de rechtmatige belangen van Apple te schenden
Het is niet toegestaan om IOS concurrente software te ontwikkelen. Zoals we kunnen zien hebben deze regels niet met normale gebruikers te maken maar eerder met de ontwikkelaars zelf. Het lijkt op de regel voor het downloadverbod in Nederland kwam; 'Het is toegestaan om illegaal software downloaden maar niet om het te uploaden.' Ten slotte is het heel makkelijk om een jailbreak er van af te halen voor men langs de Apple Store gaat. Zelf ben ik een paar keer Apple Store met een jailbroken toestel bezocht en zonder problemen zelfs een nieuwe toestel gekregen.



Waarom een jailbreak 
Omdat soms men een Ananas of een Mango wilt i.p.v. een Appel. Met de komst van IOS7+ is het niet echt meer nodig om een jailbreak uit te voeren specifiek voor extra instellingen. Want IOS7+ bied meer opties in de instellingen weer dan voorheen. Vanaf IOS7+ vraagt men vaak een jailbreak aan voor gratis apps of voor apps die normaal gesproken niet in de Appstore staan. Apps om gratis nieuwe films in full hdd te bekijken. Soms komen deze zelfs eerder in deze apps dan in de bioscoop (in Nederland of België).



Wat is Cydia 
Cydia is een app die wordt meegeleverd met een jailbreak. Eigenlijk draait een jailbreak om Cydia en daarom wordt ze ook wel de Guru (goeroe) van jailbreak genoemd. Bij het openen van Cydia krijg je de vraag of je een gebruiker bent of een ontwikkelaar. Als gebruiker is het mogelijk om systeempakketten te downloaden en bij ontwikkelaars om systeempakketten die gemaakt zijn te uploaden. In Cydia vind men normaal gesproken geen apps als Angry Birds, TomTom, VanDale of andere betaalde apps. We vinden apps, eerder een soort van programma, waarin juist alle apps staan. vShare & Appcake zijn twee bekende programma's daarvan.



Voor-en nadelen van een Jailbreak
Dit is een punt waar ieder zelf over moet nadenken. Voor-of nadelen kunnen per individu afhankelijk van doel veranderen. Wil je bijvoorbeeld heel veel dure apps downloaden (zoals TomTom, VanDale en heel wat games)? Dan kan een jailbreak van pas komen. Heb je een hekel aan het interface van IOS en helpt het veranderen van een achtergrondafbeelding niet? Dan kan het ook van pas komen. Maar als je enkel 1 app maar wilt downloaden waarvan de prijs op zich meevalt zou ik er nogmaals over nadenken. Want je iDevice kan blootgesteld worden aan virussen. Apple staat namelijk bekend om haar beschermde software naar mijn ervaring i.t.t. Android. Maar dit kan vervallen. Zelf heb ik na 5-6 jaar nog geen nare ervaring gehad met een hack e.d. maar de mogelijkheid is er. Ook al ben ik dit tot heden op het internet nog geen klachten tegengekomen over eventuele hackaanvallen.



Hoe download ik gratis apps
Na het installeren van vShare of Appcake kan men duizenden apps downloaden. Ook is het mogelijk om te kiezen uit verschillende versies van iedere app. Heb je bijvoorbeeld een oudere iPhone (tegenwoordig is de 4 al oud) en werkt een specifieke app niet omdat je IOS te laag is? Dan kun je via één van de opgenoemde programma's een oudere versie van een specifieke app selecteren. Helemaal gratis!



Kan ik er ook mee unlocken
Nee, een unlock is wat anders. Tot IOS5 was het mogelijk via jailbreak te unlocken. Vanaf IOS6 gaat een unlock via andere wegen. Wel is het mogelijk soms via een jailbreak wat tools te downloaden of via root-instellingen aanpassingen te doen om een iDevice (gedeeltelijk) te unlocken. Een handige tool voor unlock is de R-sim. Een mini chip dat u onder uw simkaart plaats en daarmee het toestel laat denken dat u de juiste simkaart erin heeft geplaatst. Alhoewel dat niet vaak werkt en het internet vol zit met namaak R-sims helpt het wel eens om soms bereikbaar te zijn met uw toestel. Maar dan werkt internet op 3g of 4g en soms zelfs sms niet meer. Voor een juiste versie van R-sim bespaart Copel Reparatie u veel tijd en kosten.



Wat betekend Tethered en Untethered
In de tijd van IOS6 was dit een vaak besproken onderwerp. Na lange tijd wachten kwam een jailbreak uit. Helaas waren de eerste jailbreak versies een tethered versie. D.w.z. dat bij iedere keer de iDevice uitviel deze enkel via een computer kon worden opgestart. En voor de leek was dit niet te doen. Een lange en moeilijke manier van opstarten. Tegenwoordig zijn jailbreaks untethered en kan men opnieuw starten wanneer deze maar wilt via de bekende weg (aan/uit-knop aan de bovenkant).



Hoe kan ik een jailbreak uitvoeren
In praktijk zijn er verschillende programma's afhankelijk van uw specifieke IOS versie die een jailbreak bieden. BigBoss, Blackrain, Redsn0w, Absinthe, Evasi0n en nu Pangu zijn er enkele van. Van IOS 4 t/m 6 zijn het de eerste 5 namen. Vanaf IOS7 en IOS8 zijn het de laatste twee namen die een jailbreak bieden. Pangu is momenteel het meest actief op jailbreak gebied. Wel raden we aan dit te laten doen door iemand met ervaring. Vaak zijn het Chinese programma's of is het ingewikkeld. Omdat we spreken over aanpassen van uw software is het beter dit in 1x te laten doen door iemand die er verstand van heeft. Copel Reparatie bied in ieder geval een jailbreak voor uw iPhone, iPad, iPod of Apple TV.



Conclusie
Omdat we niet spreken over illigaal gedrag of garantie dat vervalt kan men nadenken over de voor-en nadelen van een jailbreak. Op basis daarvan kan men een conclusie trekken en is het meest verstandige om een jailbreak (of unlock) te laten uitvoeren door iemand die er ervaring in heeft. Maak altijd een backup van uw iDevice op zowel iCloud als uw PC voor u een jailbreak uitvoert. Valt het tegen of zorgt het voor een storing? Simpelweg jailbreak eraf laten halen door een clean installatie van uw IOS en plaats uw backup weer terug.

Contacteer ons voor een garante jailbreak voor maar €20!



Voetnoot

¹ http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&table_name=wet&cn=1994063036


Bron: Copel.nl

No comments:

Post a Comment